Thursday, 7 April 2011

lessons

Aku selalu percaya setiap apa yang berlaku ada hikmah disebaliknya. Walaupun tak bayak benda yang aku belajar semasa praktikal, tapi aku absorb semua pengajaran yang aku dapat secara tak lansung:
1.   Communication is very important, aku ni bukan jenis yang akan selalu berjumpa dgn org atasan, malas nak face to face,tanya tu tanya ni. Kalau tanya nak berkenalan ke,tanya jalan ke aku rajin sikit Tapi bukan salah aku je ni..diorang pun sama je cam aku..damn, tapi siapa yang praktikal skunk?
2.   Kerja yang aku dapat, I keep postponed coz due dia lambt lagi, mau dua tiga bulan. Tapi aku rase aku tak nak dah buat perangai camtu,coz hasil kerja aku tak semestinya perfect, so kau kena siapkan awal, then if it is rejected, then you can do it over again. Masa belajar boleh r buat perangai last minute coz lecturer akan terima apa saja hasil kerja kita, then dia akan evaluate based on hasil kerja kita. Dapat B ke C ke memang kita dah tak ambil peduli dah. Betol? Tapi bila dalam organisasi, kena make sure hasil kerja kita tu value, must be A+. Bukan mudah nak adapt coz aku ni memang jarang buat sesuatu tu sepenuh hati dan bermati-mati. Rilex sudah (bullshit) benda bodoh yang aku buat selama aku praktikal ni, aku rilex banyak sangat.
3.   Rilex? Sometimes we need it, tapi kalau hidup penuh dengan rilex baik g bunuh diri. Kerja teruk sangat orang kata takde life, kalau kerja rilex2, tapi boleh belajar menjahit ke,blajar masak ke..then you get my respect, tapi kalau kerja rilex,makan gaji,akhir bulan duit habis, asset xde, saving pun xnampak, kerja dok berdating siang malam, skill pun zero, biar pape asal bergaya?xtau r nak cakap pe. Tepuk dada tanya selera.
4.   Belajar. Anytime kita boleh belajar sebenarnya..since aku duduk kat office mengadap pc yang semestinya ad internet connection macam-macam aku boleh search. Aku cari tu,aku cari ni, beli tu beli ni..haha, so kalau boleh lepas ni aku nak sentiasa dekat dengan internet. Very useful source of of of almost everything lah.
5.   Demotivated. Depression. Dua menda alah ni aku dapt masa praktikal. Aku xnak dah. Xnak dah. Hopefully aku kerja nanti aku akan jadi pekerja yang motivated and willing to take any challenge.Tips yang berkesan nak kurangkan 2 penyakit perasaan ni: sembahyang, zikir & doa.
6.   Pergaulan. Biasa r,bila masuk company macam-macam orang korang jumpe, environment kat sini not bad r, most of them are professional, dedicated walaupun business tahun ni kureng.  Aku pun dapat kawan-kawan baru. TEMPAT PRAKTIKAL DIRAHSIAKAN
7.   Guilty. Tu yang aku rasa skunk coz my own attitude. Aku tak buat masalah, tapi since time management aku yang teruk, poor communication between me and management, dan sekian-sekian,aku harap diorg still bagi aku lulus. Banyak lagi aku nak tulis ni, tapi takpe r,macam dah banyak sangat..anyway, gudluck to all member-member  yang bakal menghabiskan praktikal-Also gudluck for viva.

P/s: someone bagitau aku, lepas habis praktikal rehat r sebulan at least, then baru masuk kerja. Bila fikir balik, betul gak,bila lagi nak bangun lambat,tengok tv sampai pagi, keluar tengok wayang. Well,we’ll see..

2 comments:

  1. At least you meet new friends here :)
    Player who lose bomberman game in psp :D
    Gonna miss you dear :)

    ReplyDelete
  2. ala,game xmencabar r..haha
    going to miss u too..
    hopefully we'll stay in contact after dis..
    huhu..cdey =(

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...